DA LI JE OVO MOGUĆE? Reis Kavazović suspendovao jednog efendiju jer je na hutbi neprimjereno govorio o seksu u Islamu


Zenički imam i hafiz Husejn ef. Čajlaković slovi kao jedan od najagilnijih imama u BiH. Bio je vrlo čest gost na medijima u kojima je na prilično domišljat način interpretirao svoja vjerska gledišta.

U svojim istupima koristio je humor i doskočice, kao i narodne umotvorine kako bi običnom svijetu na plastična način objasnio vjeru i vjerske propise. Nije se libio govoriti o škakljivim temama iz domena seksualnosti u islamu.

Zbog toga je bio stekao veliku popularnost kod trdacionalnih džematlija. Međutim, sudeći prema depeši koju je nedavno dobio od Rijaseta takav njegov pristup mu se „obio o glavu“. Direktnim ukazom reisul-uleme Huseina Kavazovića zabranjen mu je istup u medijima.

Povod ovakvoj reakciji je navodna žalba džematlija da je na neprimjeren način govorio na hutbi o seksualnosti u islamu čime je prekršio kodeks hatiba i vaiza. Navodno se hutba hafiza Čajlaković dojmila džematlija prilično vulgarnom.

Pitanje je da li se ovdje radi o verbalnom deliktu ili o kršenju imamskog kodeksa. Nije poznato da se hafiz Čajlaković upuštao u političke teme, za razliku od mnoštva imama koji otvoreno agitiraju za SDA.

Zanimljiov je da Rijaset nije ragirao na vulgarne stavove najutjecajnijeg vehabijskog influensera Elvedina Pezića o „vagnalnim vjetrovima“ koji po njemu kvare abdest kod žena. Kao što je zanimljivo da se Rijaset oglušio o slučaj imama iz Kaknja koji je tajno vjenčavao poligamne brakove čime je počinio krivično djelo.



Magazin PRESS / Source


 

Pokreće Blogger.